13/08/2016

La consolidació d’elements ja excavats centra una nova campanya arqueològica a Ermedàs.

Aquesta setmana s’ha dut a terme una nova campanya d’excavació a la bòbila romana d’Ermedàs, al municipi de Cornellà del Terri.

Els treballs han arrencat amb l’objectiu de consolidar diversos espais ja excavats anteriorment i on havien quedat tasques pendents. L’any passat es va obrir un nou sector a la zona est del jaciment, una mena d’abocador on es llençava el material no apte per a la venda. Segons ha explicat el director de les excavacions, l’arqueòleg Joaquim Tremoleda, aquest any s’ha optat per no continuar en aquest punt, ja que a través d’una prospecció amb georadar es va veure que no hi havia més estructures. Per això s’ha optat per “rematar” espais ja excavats per agafar-ne mostres i analitzar-les.

Motlle de ceràmica sigil·lada, peça destacada aquest any

Tot i que l’estructura de la bòbila ja està pràcticament del tot descoberta, el jaciment encara continua produint troballes destacades. És el cas d’un motlle de ceràmica sigil·lada, un tipus de peça descobert per primera vegada al jaciment.

El jaciment d’Ermedàs engloba uns 3.000 metres quadrats i despunta com un dels més destacats a nivell català pel bon estat de conservació dels seus elements. Destaquen els tres forns centrals, així com les dependències i instal·lacions circumdants on s’hi produïa tot tipus d’objectes de terrissa.

A punt per desencallar la municipalització del jaciment

Els arqueòlegs calculen que en uns dos o tres anys es podria tenir l’estructura completament delimitada i excavada. A partir d’aquí, es podrà començar a treballar en un pla de museïtzació de l’espai, que es podrà incorporar en la ruta de jaciments arqueològics del Pla de l’Estany.  

L’estiu del 2014 es van complir 15 anys d’excavacions a la bòbila romana d’Ermedàs, que van començar l’any 1999 i han continuat de forma ininterrompuda fins a dia d’avui.