Anunci sobre l’aprovació inicial de les bases reguladores per a la concessió de subvencions per als desplaçaments en transport públic per a joves estudiants

El Ple de la corporació, en sessió ordinària, de data 8 d’abril de 2025, va aprovar inicialment les Bases reguladores per a la concessió de subvencions per als desplaçaments en transport públic per a joves estudiants.

Aquestes Bases reguladores es sotmeten a informació pública per un termini de 20 dies hàbils, que es computarà a partir de l’endemà del dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Girona, així com un anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, als efectes de presentació de reclamacions i/o al·legacions; d’acord amb l’art. 124.2 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis del ens locals. També es publicaran al Tauler d’edictes municipal i la pàgina web municipal (http://www.cornelladelterri.cat).

En el supòsit que no es formulin al·legacions i/o reclamacions durant el termini d'informació pública, aquestes bases reguladores s’entendran aprovades definitivament.

Es transcriu el text íntegre aprovat de les Bases reguladores per a la concessió de subvencions per als desplaçaments en transport públic per a joves estudiants, per tal d’exposar-les al públic:

 

“Bases reguladores per a la concessió de subvencions per als desplaçaments en transport públic per a joves estudiants

La Llei 33/2010, d’1 d’octubre, de polítiques de joventut en els articles 7.2 i 13 de atribueix competències als governs locals en disposar que “els governs locals de Catalunya, juntament amb l’Administració de la Generalitat, poden actuar en matèria de joventut, d’acord amb l’esmentada llei i la resta de legislació aplicable”.

Concretament, l’art. 3 de la Llei 33/2010 estableix que:

“2. Els poders públics de Catalunya han de promoure actuacions que afavoreixin l’emancipació de les persones joves, facilitant-los formació i accés al món laboral i a l’habitatge per tal que puguin desenvolupar llur projecte de vida i participar en igualtat de drets i deures en la vida social i cultural. 3. Els poders públics, en matèria de joventut, han de: [...] c) Garantir una educació de qualitat, creant les condicions necessàries perquè sigui accessible a les persones joves, en el marc de les lleis. [...]”

Pel que fa a la legislació de règim local, concretament l’art. 25.1 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local (LBRL), i el concordant art. 66 del decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (TRLMRLC), disposa que el municipi, per a la gestió dels seus interessos i en l'àmbit de les seves competències, pot promoure tota mena d'activitats i prestar tots els serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i les aspiracions de la comunitat de veïns. Concretament, la LBRL estableix, en el que pot interessar, competències en matèria de «promoció de la cultura». I l’art. 66.3. m) TRLMRLC estableix competències en “El transport públic de viatgers”.

 

Article 1. Objecte de la subvenció

L’objecte d’aquestes bases és la regulació de la convocatòria de la concessió d’unes ajudes per fomentar i facilitar la utilització del transport públic (TEISA) entre les i els joves estudiants de Cornellà del Terri, dins dels límits establerts en els pressupostos municipals.

 

Article 2. Règim jurídic

Les ajudes, que estan subjectes a limitació pressupostària, tenen caràcter voluntari i eventual, són lliurament revocables i reduïbles en tot moment, no generen cap dret d’obtenció d’altres subvencions o ajudes en anys posteriors i no es poden al·legar com a precedent. Les ajudes estan afectes al compliment de la finalitat d’interès general a què es condicioni l’atorgament i tenen caràcter no devolutiu, sense perjudici del reintegrament inherent a l’incompliment de les condicions i càrregues imposades en l’acte de concessió.

El procediment per a la concessió de les ajudes es tramitarà en règim de concurrència no competitiva, atenent a l’ordre d’arribada de les sol·licituds, d’acord amb el que estableixen aquestes bases. En tot allò no previst en aquestes Bases s’estarà a allò disposat a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i el Reial Decret 88/2006, de 21 de juliol, pel que s’aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions. Les previsions d’aquetes bases reguladores que incorporin o reprodueixin aspectes de la legislació bàsica estatal o autonòmica d’aplicació, s’entendran automàticament modificades en el moment en que es produeixi la seva revisió.

 

Article 3. Beneficiaris

Podran optar a la subvenció les persones físiques que acreditin reunir els següents requisits:

  • Estar empadronat a Cornellà del Terri
  • Tenir entre 16 i 25 anys
  • Estar en possessió de la matrícula per al curs d’estudis superiors (entenent com a tals: Batxillerat, cicles, universitari, màster, postgrau, PFI , IFE)

 

Article 4. Convocatòria

L’òrgan competent que aprovarà la convocatòria per a l’atorgament de les ajudes serà la Junta de Govern Local.

La convocatòria especificarà el termini de presentació de sol·licituds, que serà de 20 dies hàbils a comptar des de l’endemà de la publicació del corresponent edicte al Butlletí Oficial de la Província i s’anunciarà pels mitjans adients (pàgina web, xarxes socials, seu electrònica, etc.) que garanteixin el seu coneixement efectiu per part de les persones físiques potencialment beneficiàries. La convocatòria especificarà el crèdit pressupostari on s’han d’imputar les subvencions i la seva quantia màxima dins del límit dels crèdits disponibles.

 

Article 5. Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds per acollir-se a aquesta subvenció s’hauran de presentar mitjançant una instància genèrica signada per la persona beneficiària de la subvenció. Amb la sol·licitud s’acompanyarà:

  • Còpia del DNI de la persona sol·licitant
  • Còpia de la matrícula d’estudis del curs.
  • S’haurà d’adjuntar el full de sol·licitud de transferència bancària o certificat bancari. El titular del compte ha de ser la mateixa persona que sol·licita la subvenció.

Quan alguna sol·licitud presenti deficiències, es requerirà al sol·licitant per tal que les esmeni o la presenti en el termini màxim i improrrogable de 10 dies hàbils, amb l’advertiment que, en cas contrari, es declararà desistit de la petició i es procedirà a l’arxiu de les actuacions, prèvia declaració expressa. Així mateix, si el sol·licitant ho autoritza, el requeriment d’esmena de sol·licitud es podrà realitzar per correu electrònic.

La presentació de la sol·licitud de subvenció implica l’acceptació íntegra, per part de la persona sol·licitant, del contingut d’aquestes bases. Paral·lelament, la mateixa sol·licitud de subvenció incorpora l’acceptació per part del beneficiari de l’ajuda en cas d’atorgar-se.

 

Article 6. Naturalesa de les ajudes

Les ajudes al transport s’atorguen pels títols dels transports comprats a la TEISA per anar a les següents destinacions:

  • Universitats de Barcelona
  • UAB

L’import màxim per estudiant és de 100 euros.

Aquestes quantitats es veuran reduïdes en aquells casos en que la justificació de despeses no sigui suficient per justificar la totalitat de la quantitat de la subvenció.

A aquests efectes no podran ser objecte de subvencions aquelles despeses que ja ho hagin estat per part d’altres administracions, en la part que hagi estat imputada a aquelles.

 

Article 7. Procediment de concessió

Un cop aprovades les bases reguladores el procediment de concessió de la subvenció s’iniciarà d’ofici, mitjançant acord de la Junta de Govern Local que aprovi la convocatòria. La seva publicació es realitzarà a la Base de Dades Nacional de Subvencions i un extracte al BOP.

El procediment de concessió de les subvencions es tramita d’acord amb el règim de concurrència no competitiva. Les ajudes s’atorgaran segons ordre cronològic de presentació de la sol·licitud, amb la documentació completa, fins a esgotar l’import màxim de la convocatòria.

L’elecció d’aquest procediment es justifica per la conveniència de fomentar la mobilitat sostenible, l’ús del transport públic col·lectiu. De fet, les característiques especials d’aquestes subvencions aconsellen que la seva concessió es realitzi mitjançant el règim de concurrència no competitiva a sol·licitud de la persona interessada, sense que sigui necessari establir la comparació de sol·licituds ni la prioritat entre elles i es tramitaran sempre que hi hagi crèdit suficient i necessari per fer-hi front.

En cas que la concurrència de beneficiaris esgoti el crèdit pressupostari previst, l’Ajuntament podrà ampliar l’import màxim establert mitjançant la modificació pressupostària corresponent.

Les sol·licituds es valoraran segons el compliment de l’apartat 3 d’aquestes bases; es tracta d’un criteri excloent que admetrà o exclourà la sol·licitud.

 

  1. Les sol·licituds presentades seran examinades i valorades per l’Ajuntament de Cornellà del Terri partir dels requisits establerts; si correspon, es farà l’informe favorable per elevar a l’òrgan competent.
  2. Rebuda la documentació, s’examinarà si és correcta i completa i, en cas contrari, es notificarà a la persona interessada per tal que la revisi o la completi en el termini màxim de 10 dies hàbils a comptar des de l’endemà de la notificació, segons disposa l’art 68 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Si un cop passat aquest temps la persona interessada no ha esmenat la falta o no ha aportat els documents preceptius, es considerarà que desisteix de la seva petició, s’arxivarà la sol·licitud i es notificarà aquesta circumstància al sol·licitant.

  1. El termini màxim per a la resolució de les sol·licituds de subvenció no podrà excedir de 6 mesos a partir de la data de finalització del període de sol·licituds.
  2. Resolució d’atorgament de la subvenció

La resolució d'atorgament de la subvenció es publicarà al tauler d'edictes i d'anuncis municipal. Aquesta publicació tindrà caràcter de notificació, de conformitat amb l'establert a l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques

  1. L’Ajuntament de Cornellà del Terri es reserva la potestat de requerir més informació i altra documentació complementària al beneficiari per vetllar per la correcta aplicació de l’ajut concedit.
  2. L’atorgament de la subvenció es regirà pel règim de concurrència no competitiva, per estricte ordre de presentació de les sol·licituds en el Registre corresponent, fins a l’esgotament de l’assignació pressupostària assignada.
  3. Per a l’atorgament de la subvenció l’òrgan competent té la facultat de revisar les subvencions concedides
  4. No es concedirà la subvenció en el cas de no haver justificat correctament les anteriors subvencions atorgades per l’Ajuntament de Cornellà del Terri.
  5. L’Ajuntament quedarà exempt de qualsevol responsabilitat civil, mercantil o laboral o de qualsevol altra mena derivada de les actuacions a què restin obligades les persones o entitats destinatàries de la subvenció atorgada.

El venciment del termini sense que s’hagi notificat la resolució legitima als interessats per entendre desestimada per silenci administratiu la sol·licitud de la subvenció.

 

Article 8. Compatibilitats

La subvenció és compatible amb qualsevol altra subvenció concedida per altres entitats o administracions.

En cas d’obtenir ajuts o subvencions per la mateixa finalitat procedent d’altres ens públics o privats, els beneficiaris tindran l’obligació de comunicar-les a l’Ajuntament. La suma d’aquestes no podrà superar en cap cas la despesa total generada.

En el cas que les polítiques autonòmiques o estatals apliquin mesures de gratuïtat per als desplaçaments en transport públic per a joves, no es donarà l’ajut econòmic, entenent que aquesta necessitat ja queda coberta o satisfeta.

 

Article 9. Obligacions del beneficiaris

Els beneficiaris han de complir les obligacions establertes en les disposicions normatives que hi són d’aplicació i, en concret les següents:

  • Acceptar i complir la normativa de l’Ajuntament de Cornellà del Terri
  • Acreditar el compliment dels requisits i documentació fixats en aquetes bases particulars
  • Comunicar qualsevol alteració significativa que es produeixi amb posterioritat a l’atorgament
  • Presentar la justificació documental exigida amb els terminis establerts
  • A efectes fiscals, l’obligació de declarar les subvencions rebudes.
  • Conservar els documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguin ser objecte de les actuacions de comprovació i control.
  • Facilitar tota la informació complementària que requereixi l’Ajuntament.
  • Sotmetre’s a les accions de control financer que eventualment pugui realitzar l’Ajuntament en compliment dels articles 44 i següents de la Llei General de Subvencions.

 

Article 10. Reintegrament i revocació dels ajuts

1.- Els ajuts són de concessió voluntària, revocables i reductibles si el beneficiari es veu afectat per alguna de les causes previstes a la Llei, a l’Ordenança Municipal, això com en el cas de que incompleixi alguna de les obligacions previstes en aquestes bases.

2.- Seran motius de reintegrament els motius següents d’acord amb l’article 36 i següents de la Llei General de Subvencions: el fet d’haver percebut la subvenció falsejant les condicions exigides o amagant les que haguessin impedit la seva concessió: l’incompliment total i parcial de l’objectiu de l’activitat o del projecte; l’incompliment de l’obligació de justificar en els terminis establerts; la resistència o obstrucció a les actuacions de comprovació i de control financer; així com la resta de supòsits previstos en la normativa de la Llei General de Subvencions.

3.- A més, l’ens subvencionat haurà d’ingressar els interessos dels excessos percebuts, calculats segons els tipus d’interès de demora, acreditats des del moment del pagament. 4.- Aquests ingressos tindran el caràcter d’ingressos de dret públic. El període d’ingrés en via voluntària serà l’establert amb caràcter general per als ingressos directes. Si no s’ingressessin en aquest període es procedirà per via de constrenyiment d’acord amb el Reglament General de Recaptació.

5.- Quan el beneficiari sigui una persona jurídica en seran responsables subsidiaris els administradors o els seus representants legals.

Es comunicarà a l’interessat/a la revocació de la subvenció i se’l requerirà perquè dins del termini dels 15 dies següents a la notificació, ingressi l’import de la subvenció més els interessos de demora acreditats des de la data de pagament, amb l’advertiment que, transcorregut l’esmentat termini, es cobrarà per la via de constrenyiment. En tot cas, es respectarà el procediment de reintegrament previst a l’article 42 de la Llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions. En aplicació de l’article 38.2 de la LGS i de l’article 90 del RLGS, l’interès de demora aplicable en matèria de subvencions serà l’interès general del diner incrementat en un 25%, excepte que la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat estableixi un altre diferent. En cas de no realitzar de forma voluntària el reintegrament, aquest serà exigit per la via de constrenyiment

Article 11.  Infraccions o sancions

L’incompliment dels requisits establerts en aquestes bases o a la normativa d’aplicació, donarà lloc a l’aplicació del règim d’infraccions i sancions establert al Títol IV de la Llei General de Subvencions.

Article 12.Vigència

Aquestes bases regeixen des del dia següent al de la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de la Província de Girona i seran vigents fins a la seva modificació o derogació expressa.

Article 13. Principis ètics Principis ètics i regles de conducta, als quals les persones beneficiàries de les subvencions o ajuts han d’adequar la seva activitat, i efectes d’un eventual incompliment d’aquests principis

D'acord amb l'article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, s’estableixen els principis ètics i les regles de conducta als quals han d’adequar l’activitat les persones beneficiàries de la subvenció, i els efectes d'un eventual incompliment d'aquests principis.

Principis ètics i regles de conducta

  1. Les persones beneficiàries d'ajuts públics han d'adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de realitzar, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment s'abstindran de realitzar qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i de lliure concurrència.
  2. Amb caràcter general, les persones beneficiàries d'ajuts públics en l'exercici de la seva activitat, assumeixen les obligacions següents:
  1. a) Observar els principis, les normes i els cànons ètics propis de les activitats, els oficis i/o les professions corresponents a l'activitat objecte de subvenció o ajut públic.
  2. b) No realitzar accions que posin en risc l'interès públic.
  3. c) Denunciar les situacions irregulars que es puguin presentar en les convocatòries de subvencions o ajuts o en els processos derivats d'aquestes convocatòries.
  1. En particular, les persones beneficiàries de subvencions o ajuts públics assumeixen les obligacions següents:
  1. a) Comunicar immediatament a l'òrgan competent les possibles situacions de conflicte d'interessos.
  2. b) No sol·licitar, directament o indirectament, que un càrrec o empleat públic influeixi en l'adjudicació de la subvenció o ajut.
  3. c) No oferir ni facilitar a càrrecs o empleats públics avantatges personals o materials, ni per a ells mateixos ni per a terceres persones amb la voluntat d'incidir en un procediment d'adjudicació de subvenció o ajut.
  4. d) Col·laborar amb l'òrgan competent en les actuacions que aquest realitzi per al seguiment i/o l'avaluació del compliment de les obligacions establertes en les bases de la convocatòria, particularment facilitant la informació que els sigui sol·licitada per a aquestes finalitats relacionades amb la percepció de fons públics.
  5. e) Complir les obligacions de facilitar informació que la legislació de transparència imposa als adjudicataris en relació amb l'Administració o administracions de referència, sens perjudici del compliment de les obligacions de transparència que els pertoquin de forma directa per previsió legal, en els supòsits establerts en l'apartat quart de l'article 3 de la Llei de transparència.

Efectes d'un eventual incompliment dels principis ètics i regles de conducta:

En cas d'incompliment dels principis ètics i regles de conducta serà d'aplicació el règim sancionador previst en la Llei 19/2014, de 29 de desembre, i les sancions que preveu l'article 84 pel que fa a beneficiaris d'ajuts públics, sens perjudici d'aquelles altres possibles conseqüències previstes a la legislació vigent en matèria de subvencions.

 

Article 13. Protecció de dades de caràcter personal

De conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, d’acord amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i el Consell, de 27 d’abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques quant al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) (DOUE 04.05.2016), es posa de manifest que la informació facilitada pels peticionaris d’aquesta subvenció serà tractada de conformitat amb la informació continguda en el registre d’activitats de tractament. Aquestes dades seran tractades amb la finalitat de gestionar i tramitar les convocatòries d’acord amb els principis de seguretat i confidencialitat que la normativa sobre protecció de dades estableix.

Els interessats podran exercir davant de l’Ajuntament els seus drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició en relació a les dades del fitxer mitjançant escrit lliurat al Registre General un cop hagi finalitzat la tramitació completa de la subvenció.

 

Disposició addicional primera

Les convocatòries del ajuts regulats en aquestes bases, així com l’extracte previst a l’article 17.3b) de la Llei 38/2003 General de Subvencions, es publicaran en el Butlletí Oficial de la Província, a través de la Base de Dades Nacional de Subvencions.

 

Disposició addicional segona

La facultat d’interpretació i aplicació d’aquestes bases recau exclusivament en l’Ajuntament de Cornellà del Teri, i correspondrà a la seva Presidència la resolució de les incidències que es produeixin en la seva gestió i execució.

Disposició addicional tercera

En el supòsit que durant el termini d’informació pública de les bases s’hi formulin al·legacions i que una vegada aprovades definitivament s’hi interposi un recurs, l’òrgan competent per resoldre’ls, així com per resoldre els recursos que s’interposin contra la resolució de la convocatòria corresponent, serà la junta de govern local.

Disposició final

Aquetes bases reguladores entraran en vigor l’endemà de la seva publicació íntegra al Butlletí Oficial de la Província. Aquestes bases es sotmeten a informació pública per un termini de 20 dies hàbils. En el supòsit que durant el termini d’informació pública no s’hi formulin al·legacions i/o reclamacions, les bases quedaran aprovades definitivament.”

 

 

Salvador Coll Baucells

Alcalde

Signat electrònicament

 

 

 

Informació addicional