Balanç de danys després de l'episodi de pluges intenses

24/01/2020

Un cop la tempesta Glòria ha abandonat Catalunya, toca fer balanç de les destrosses que ha fet al nostre municipi i explicar què s'ha fet i què es farà per arreglar-les. Les accions previstes tindran un cost aproximat d'uns 100.000 euros.

Aquesta setmana, el pas de la tempesta Glòria per Catalunya ha afectat també el poble de Cornellà del Terri provocant destrosses en diverses localitzacions del nostre territori. A causa de les intenses pluges, els cabals de rius i rieres han baixat molt plens i s'han produït desbordaments al Terri, Codines, MatamorsPuntís, Revardit i Farga, essent especialment greus els desperfectes registrats en dos ponts.

La gestió minut a minut de les conseqüències del temporal, la coordinacio amb totes les àrees de l'Ajuntament i serveis de la Generalitat, la col·laboració dels veïns i veïnes, la ràpida presa de decisions i les accions preventives, com ara la neteja viària, la neteja d'embornals de fang i pedres o el condicionament de diversos trams de carreteres, han evitat que els efectes fossin encara pitjors. Tot i això, el llistat d'afectacions és ampli:

  • Desaparegut el pont de la carretera de Sords a Pujals dels Pagesos pel desbordament del Puntís. Aquest pont connecta dos nuclis de població.
  • Malmès el pont de la riera del Matamors, a Borgonyà. Aquest pont connecta Borgonyà amb Cornellà.
  • Ponts/passallisos obstruïts, que necessiten una ràpida intervenció per ser restablerts.
  • Extensa xarxa de camins municipals (més de 45 quilòmetres) danyats, dificultant el trànsit rodat a nuclis de població, veïnats, explotacions ramaderes, masies, etc. Apareixen nombrosos desperfectes superficials de la capa de rodament consistents en sots i esvorancs, i també esllavissades de marges.
  • Diversos vials verds i carrils bici malmesos. La via verda que va del nucli de Cornellà a Pujals dels Cavallers i que transcorre en paral·lel a la carretera GIV-5145 ha desaparegut en alguns trams. El carril bici de la Bastida que transcorre en paral·lel al riu Ter també s'ha vist afectat incloent els ponts i passallisos. El carril bici fins a Santa Llogaia, destrossat amb el pont que travessa el Revardit inutilitzat.
  • Caiguda de diferents pals d'enllumenat municipal en zones rurals.   
  • Desperfectes en diversos equipaments municipals (teulades mogudes, canals aixafades...).
  •  Moltes voreres afectades.

En cas del pont esberlat pel Puntís, ja se n'ha construït un de nou, mentre que les baranes trencades per culpa dels troncs i la brossa acumulada a Borgonyà s'han substituït per unes de noves. Ja s'està treballant per resoldre com més aviat millor la resta de desperfectes; unes reparacions que, segons les primeres estimacions, tindran un cost aproximat d'uns 100.000 euros.

Per consell de la Generalitat de Catalunya, es van tancar els centres educatius i es va suspendre el transport escolar.