Cornellà canviarà el model de tractament de deixalles, passant a la recollida selectiva

11/02/2022

Les imatges que s'han fet virals aquests darrers mesos a Cornellà del Terri, amb contenidors plens, i els problemes que aquesta situació causa, ja no es tornaran a repetir a la vila, que viurà, durant els propers mesos, un canvi radical en el sistema de recollida de residus. Deixant enrere la recollida amb contenidors, Cornellà del Terri començarà a aplicar un model híbrid centrat en la recollida selectiva i en les àrees d'aportació videovigilades. 

Aquest canvi està incentivat també pel Consell Comarcal del Pla de l'Estany, que encara una clara aposta per un nou canvi de model de recollida d’escombraries que s’adapti a la nova normativa europea en matèria de reciclatge. Així, en els pròxims mesos començarà el procés d'implementació d’aquest nou sistema de recollida, i el principal objectiu serà el d'eliminar els contenidors i fomentar un nou model més sostenible pel medi ambient, fent, alhora, que augmenti el nivell de reciclatge.

 

Recollida porta a porta

El conegut sistema conegut com a “porta a porta” es realitzarà només al nucli urbà, que inclou Cornellà del Terri, Mas Rufí, i el veïnat de Can Mach. La recollida selectiva porta a porta  consisteix a lliurar els residus davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció, perquè els serveis la recullin en horari nocturn. Al vespre es podran deixar els cubells a fora i al matí, a primera hora, ja es podran entrar de nou a l’habitatge. Cada veí tindrà una aplicació al mòbil a on podrà saber en tot moment en quin horari s’ha recollit el seu cubell o si hi ha hagut alguna incidència. Aquesta app, alhora, també servirà per notificar qualsevol tema vinculat a la recollida. Per minimitzar l'impacte en espais més densament poblats, com els blocs de pisos, es parlarà amb totes les comunitats per buscar la millor manera d'ubicar aquests cubells, sigui en àrees tancades comunals o armaris tancats en espais públics.

Els resultats de recollida selectiva assolits en els municipis que tenen en marxa sistemes porta a porta són, en general, superiors a la mitjana, tant en quantitat recollida com en qualitat de la separació (en general se situen entre el 60 i el 80% de recollida selectiva). El model de recollida de porta a porta també té altres avantatges com:

  • Nivells més alts de recollida selectiva i recuperació.
  • Es retiren els contenidors de la via pública (més espai a la via pública, no cal mantenir i netejar els contenidors i no hi ha desbordaments).
  • El cost del reciclatge tendeix a ser menor i els ingressos per sistemes integrats de gestió, venda de materials i retorn del cànon majors.
  • Es redueix el percentatge de residus no municipals dels que s'acaba fent responsable el municipi.
  • Els sistemes complementaris a recollida selectiva (fracció vegetal, voluminosos...) tendeixen a funcionar millor.

 

Àrees d'aportació tancades

En els altres pobles de la Vall del Terri s’utilitzarà el sistema d'“àrees tancades”, que seran espais tancats a on només els veïns de la zona hi tindran accés. També seran zones videovigilades, per evitar el turisme d’escombraries, que s’hi llencin andròmines o material d'obres, per citar alguns exemples. En alguns veïnats s’instal·laran “armaris tancats” que tenen la mateixa funció que les àrees tancades, però en un format molt més reduït. Per complementar-ho, Cornellà del Terri també disposarà d’una minideixelleria controlada, a on els usuaris que no hagin pogut dipositar els residus, o tinguin mobles i trastos vells, els podran deixar.

 

Un model ben explicat i detallat

Els canvis mai són senzills, i és per això que, des de l'Ajuntament de Cornellà del Terri, us ho volem explicar tot d'allò més bé. Per fer-ho, convocarem, aquest pròxim mes de març, diverses reunions per detallar aquest nou model i la implementació. Us convidem a assistir-hi per saber-ho tot sobre aquest canvi. Les sessions seran:

 

- 14 de març, a 2/4 de 8 del vespre: veïns de Corts (al Local Social de Corts)

- 15 de març, a 2/4 de 8 del vespre: veïns de Ravós del Terri i Sant Andreu del Terri (a les Escoles de Ravós)

- 16 de març, a 2/4 de 8 del vespre: veïns de Pujals dels Pagesos i Palol de Farga (a l'Església de Pujals dels Pagesos)

- 17 de març, a 2/4 de 8 del vespre: veïns de Pujals dels Cavallers (a l'Església de Pujals dels Cavallers)

- 21 de març, a 2/4 de 8 del vespre: veïns de Sords i Santa Llogaia del Terri (a l'Església de Sords)

- 22 de març, a 2/4 de 8 del vespre: veïns de Borgonyà (a Can Font)

- 23 i 24 de març, 2/4 de 8 del vespre: a Cornellà del Terri (al Pavelló municipal)

 

Us demanem que us apunteu aquestes dates per poder-vos explicar millor aquest nou model. Hem de treballar conjuntament perquè aquesta implementació sigui un èxit i una millora pel municipi i, entre tots i totes, fer un poble més net, eficient i respectuós amb el medi.