Cornellà impulsa un projecte pioner de comunitat energètica pública i privada

25/06/2020

De l’energia produïda per una instal·lació solar a la teulada de l’Escola La Vall del Terri se’n beneficiaran diversos equipaments municipals i alguns veïns amb un estalvi de fins al 30%.

Aprofitant el Reial Decret 244/19 de 5 d’abril de 2019 en què es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques per a l’autoconsum d’energia elèctrica, l’Ajuntament de Cornellà del Terri ha impulsat un projecte pioner de Comunitats Energètiques Intel·ligents (Smart Energy Communities). L’energia produïda per una instal·lació solar fotovoltaica a la teulada de l’escola permetrà abastir diversos equipaments municipals i es podrà compartir amb les llars del municipi que es vulguin sumar a la iniciativa.

Consum eficient

El projecte vol impulsar una comunitat local d’energia renovable a través de l’autoconsum compartit per fomentar la transició energètica en l’àmbit local i amb la participació activa de la ciutadania, amb l’objectiu que s’acabi produint un consum de recursos eficient. El caràcter innovador del projecte, que és la primera vegada que es desenvolupa a l’Estat espanyol, queda palès també perquè els beneficiaris finals que compartiran l’energia de forma comunitària formen part de l’àmbit públic i privat.

A la teulada de l’Escola La Vall del Terri s’hi construirà una instal·lació tèrmica que generarà energia neta que permetrà un estalvi del consum elèctric de fins al 30% en alguns dels equipaments municipals que estiguin a menys de 500 metres del punt de subministrament; al marge de l’escola, podrà afavorir també l’Escola Bressol Els Belluguets, l’ermita de Sant Antoni, el casal d’avis, la pista de tennis, el pavelló d’esports, el camp de futbol, la piscina municipal, el centre sanitari, el centre cultural, el local social i el mateix Ajuntament.

Finançament

El cost d’aquesta instal·lació és de 40.000 euros i es finançarà amb una subvenció de la Diputació de Girona. En paral·lel, es proposarà a una quinzena de veïns participar en aquest projecte col·laboratiu mitjançant un contracte de cessió d’ús de vint anys. Cadascun d’ells haurà de pagar la seva part proporcional de la instal·lació fotovoltaica que els ajudarà a estalviar aproximadament un 30% en la factura elèctrica, en funció de la despesa i de la quantitat d’energia que s’acabi generant.

La producció total s’enviarà a la xarxa de distribució pública perquè la distribuïdora Electra Avellana la reenviï als comptadors dels equipaments municipals i dels veïns, i s’apliqui a la factura els descomptes corresponents. La propietat de tota la instal·lació serà de l’Ajuntament, que es farà càrrec del manteniment. Actualment s’està acabant de redactar el projecte executiu i, un cop fet, es farà la licitació d’obres, que hauran d’estar acabades i amb la instal·lació a ple funcionament abans de final d’any.   

El regidor d’Energies i Indústria de l’Ajuntament de Cornellà del Terri, Francesc Pujol, explica que aquest projecte pioner es fa “conjuntament amb altres municipis de la demarcació de Girona, com són La Cellera, Amer i Rupià. Sens dubte, serà molt beneficiós pel nostre poble i pels veïns que s’hi sumin perquè, a la llarga, hi sortiran guanyant quant a estalvi energètic”. Si la resposta de la ciutadania és bona, el consistori no descarta “continuar creant comunitats energètiques locals perquè la idea és intentar generar el màxim d’energia neta feta a casa nostra”, subratlla Pujol.