Jo no embruto Cornellà, i tu?

25/09/2020

L'Ajuntament impulsa una campanya de sensibilització perquè els propietaris de gossos recullin els excrements de la via pública. El consistori els regalarà un recipient que es lliga a la corretja per guardar les bosses en què es recullen les deposicions.

L’Ajuntament de Cornellà del Terri ha impulsat una campanya de conscienciació ciutadana per evitar que els propietaris de gossos deixin els excrements de les seves mascotes a la via pública. Amb l’eslògan ‘Jo no embruto Cornellà, i tu?’, la iniciativa pretén acabar amb aquests actes incívics i aconseguir que l’espai públic del municipi sigui més net i agradable per a tothom. Les femtes del cànids, a més a més d’oferir una imatge de deixadesa, originen problemes de salut pública que angoixen als veïns i veïnes, per la qual cosa ja han presentat les corresponents queixes. En paral·lel, el consistori regalarà a tots els amos de cans un gadget, un recipient en forma d’os, per guardar les bosses amb les quals s’han de recollir les caques.

Segons explica la regidora de salut pública de l’Ajuntament de Cornellà, Montse Colomé, la campanya vol “despertar la consciència i sensibilitzar la gent perquè sigui respectuosa amb el medi ambient i amb els veïns i veïnes del poble, i alhora proporcionar un marc en què els animals i les persones puguin conviure amb plena harmonia”. A les mesures que fins ara ha aplicat el consistori per fer front a la problemàtica dels excrements de gos a la via pública, sobretot la recent aprovació de l’ordenança reguladora de la protecció, control i tinença responsable d’animals, encara els falta recorregut perquè siguin efectives i, com a reforç, s’ha activat aquesta campanya que s’executarà principalment per les xarxes socials i amb nova cartelleria.

Pel que fa al recipient de regal en forma d’os per guardar les bosses en què es recullen els excrements, es podrà anar a buscar a l’Ajuntament en els pròxims dies. És de color verd, amb la inscripció La Vall del Terri, i es penja a la corretja perquè sigui de fàcil transport. Els veïns i veïnes que desitgin tenir-ne un hauran de registrar prèviament el seu gos, un tràmit gratuït i, per altra banda, obligatori per llei. D’aquesta manera, el consistori podrà actualitzar el cens de mascotes existents al municipi i, de passada, dur-ne un millor control.

Aprofitant l’avinentesa, l’equip de govern envia un missatge a tots aquells propietaris de gossos del poble advertint-los que registrar-los és de caràcter obligatori: “Posarem totes les facilitats perquè formalitzin la inscripció del seu animal de companyia al mateix Ajuntament. Recordem que han d’haver anat a un veterinari perquè els posi el xip identificador en cas de pèrdua”, ha afegit Colomé. En cas que la situació no millori, els gestors del municipi tenen clar que s’hauran de prendre “mesures més estrictes i contundents en el futur” perquè aquest és un tema “delicat” que no es pot “dilatar més en el temps”, ha subratllat la regidora.

La dificultat d’enxampar in fraganti els infractors és un altre dels motius per endegar aquesta campanya de sensibilització. “És realment complicat trobar les persones incíviques. Per això apostem per la informació i la sensibilització com a primera opció, desitjant que no hàgim d’anar més enllà” i haver d’ampliar el cost de les sancions. Actualment, embrutar la via pública i qualsevol lloc destinat al trànsit o esbarjo dels ciutadans amb defecacions de gossos és considerada una falta lleu penada amb una multa d’entre 100 i 300 euros.