Plaga del Bernat Marbrejat

 

AJUNTAMENT DE CORNELLÀ DEL TERRI

Crida a la població per ajudar a controlar la plaga del bernat marbrejat

L’àrea de promoció territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany demana la col·laboració de la ciutadania per ajudar a controlar la plaga del bernat marbrejat. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina amb l’IRTA els treballs de seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat. Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) també ajuden a la seva vigilància i control. Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral català. Durant la tardor, el bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) busca racons on amagar-se i passar-hi els mesos més freds de l’any fins que arribi la primavera i torni a sortir de nou per alimentar-se i reproduir-se. És un dels moments en què es detecten més fàcilment aquests insectes perquè entren a l’interior de les cases o als coberts i les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet una crida als municipis de Catalunya per identificar i localitzar la possible presència de la plaga en els seus termes municipals i poder prendre accions de control per evitar que a la primavera aquests insectes es desplacin cap als cultius. Aquest és un insecte d’origen asiàtic present actualment en diversos països d’Europa. S’alimenta d’una gran varietat de plantes i pot causar danys en nombrosos cultius, a més de viure a costa de moltes altres espècies de plantes silvestres incloses les dels carrers i espais verds urbans.
Els experts demanen a la gent que, si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin ofegant-lo en un recipient amb aigua i sabó, sobretot no treure'l viu de l’habitatge cap a l'exterior. L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons, per això els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques en cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina. Si es tenen dubtes en la seva identificació és pot consultar la guia tècnica que es troba a la web de la campanya.
El bernat marró marbrejat és un insecte que no pica ni mossega les persones, però viu en entorns quotidians com l’entorn urbà, l’agrícola i també el medi natural. Quan són juvenils, s’alimenten de fulles i tiges, que poden ser d’arbres ornamentals, arbres fruiters, cultius hortícoles o conreus extensius.

 

Els adults són els que provoquen els efectes més greus, ja que s’alimenten dels fruits, que en resulten deformats i perden el valor econòmic i nutricional. En aquest sentit l’IRTA ha preparat una sèrie d’infografies per tal de que en pugueu fer difusió. Si voleu més informació de la campanya la podeu trobar a la web www.elbernatesaqui.cat. D'igual manera, per qualsevol dubte podeu enviar un correu a promocioeconomica@plaestany.cat o trucar al 972573550. Gràcies per la vostra col·laboració,
Oriol Serrà Conseller de territori.

 

https://www.elbernatesaqui.cat/