Pujals dels Pagesos

Apareix citat antigament com a Podialis Rusticorum. El nom del poble prové de la situació enlairada d’aquest nucli derivat del mot llatí “Podium” és a dir Puig.

Inicialment només era un veïnat on vivien els pagesos que depenien dels senyors de Pujals dels Cavallers. Prengué personalitat pròpia a partir del segle XI principalment quan s’erigí l’església parroquial Santa Maria.

La submissió de Pujals a diversos senyors laics i eclesiàstics es fa evident a través dels delmes que es pagava en espècies entre diferents senyors a la segona meitat del segle XIV.

 

Principals monuments

El principal edificació és l’església parroquial molt transformada, d’estil romànic construïda el segle XII amb una porta de triple arquivolta en la façana oest. Al segle XVIII es reformà l’estructura, afegint-hi dues capelles a cada lateral. Al segle XIX es construí el campanar actual de configuració esvelta, l'antic campanar d’espadanya encara es conserva damunt l’arc triomfal.

En destaca principalment, un crist en majestat d’estil romànic que s’ha trobat fa poc en l’obrir un antic finestral, amb motiu de les obres d’agençament de l’església, l’any 1982. Així com una petita ossera data de l’any 1333 situada a l’interior de l'església, a una certa altura del mur de la banda dreta que antigament era la façana, a l’esquerra de la porta d’entrada. Conté les restes dels senyors G. Pere Palol i Guillem de Cornellà. Alhora cal remarcar una creu d’argent processional del segle XVI i una pica baptismal gòtica.

Prop de Pujals dels Pagesos es troba l’antic veïnat de Palol de Farga format per un conjunt de cases centenàries d’interès notable.