Santa Llogaia

Santa Llogaia del Terri és una població situada dins el municipi de Cornellà del Terri de la comarca del Pla de l'Estany. Està situat a l’esquerra del Terri, aigua amunt de Sant Andreu i de Ravós del Terri. És un poble format de masies esparses, situades a banda i banda del Terri, formant diversos veïnats com els de Carol, Juià Prades i les Serres.

Es van trobar nombroses restes d'època romana a finals del segle XIX com ara teules, murs i fragments de ceràmica. Però la peça més rellevant és un dolium localitzat al 1892 ubicada actualment al Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligans. Posteriorment se’n trobà una segona actualment ubicada al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.Es tenen notícies aïllades de l’època medieval i cal arribar al 1843 per tornar a trobar-ne noticies per l’aiguat de sant Ferriol.

 

Principals monuments

Destaca l’església parroquial santa Leocàdia (o Llogaia) d'estil romànic d’una sola nau i molt modificada al llarg dels segles. A l’interior del temple hi ha una pica baptismal romànica. Es conserva del segle XVI una creu d’estil plataresc, un reliquiari d’argent i un incenser. Del segle XVIII, en destaca una creu, una custòdia d’argent en forma de sol i un calze amb relleus molt elaborat. Es troba documentada per primer cop al 1266, quan el prior de Santa Maria de Lledó hi féu l’establiment d’un molí a un veí de la parròquia.