Arbre del Maig

Cornellà del Terri celebra la seva festa major coincidint amb la Setmana Santa. Entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua, es succeeixen una gran quantitat d’activitats festives que giren al voltant de la plantada de l'arbre maig.

La Festa Major de Cornellà del Terri s'estructura al voltant del ritu de l’arbre, un tipus de pràctica força abundant en diferents indrets del món, molt estès antigament, i que venera l'esplendor de la vegetació i el poder dels arbres com a artífexs de la fecundació de la terra.

Les celebracions comencen Divendres Sant quan un grup d'homes van a cercar l'arbre, el pollancre o l'àlber, més alt i ben plantat dels que hi hagi pels volts de la vila. Una vegada escollit i abatut, li esporguen bé el brancatge inferior i el transporten fins a l’interior del poble, deixant-lo preparat per substituir el de l’any passat, que ha romangut dret fins aleshores. Aquest arbre, que es coneix popularment com a maig serà l’eix de totes les celebracions posteriors. El maig de Cornellà del Terri, a diferència del d’altres indrets, disposa d’un mecanisme de subjecció propi situat en l’edifici de la plaça major.

El Dilluns de Pasqua al migdia, els veïns s’engalanen amb el vestit tradicional català –espardenyes de set vetes, barretina, faixa i mocador vermells, pantaló negre i camisa blanca-, coronen l’arbre amb un cim de pi i guarneixen el tronc amb diferents banyes i corns d’animals. Una vegada així guarnit, aixequen solemne i cerimonialment l'arbre al bell mig de la plaça amb l'ajuda de llargues cordes i la força dels que hi participen. L'arbre restarà allà dret fins al Divendres Sant de l'any següent.

En la festa de l’arbre maig de Cornellà i el Ball del Cornut hom hi ha vist també el ritu que marca simbòlicament l’establiment definitiu de la primavera i l’inici d’un cicle nou (l’aixecada d’un arbre maig), amb primitius cultes a la divinitat per excel·lència de la fertilitat i la procreació, el boc fecundador del ramats i bestiar, la presència dels qual es simbolitza mitjançant els corns.

La festa va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999.

Portadors portant l'Arbre del Maig